2012. június 4., hétfő

Fejes saláta

A saláta sok karotint és B-vitamint tartalmaz. Igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak. Nem árt tudni, hogy az üvegházban vagy a fóliasátorban termelt fejes saláta vitamintartalma alatta marad a szabadföldiének. A fejlődése kezdetén sok vizet kíván, mert kicsi a gyökérzete, amihez dús lomb társul. Később már kevesebb vízzel is beéri, sőt a sok víztől a fejek lazák lesznek. Szereti a gyorsan felvehető tápanyagokat, ezért az ültetés előtti szervestrágyázás ajánlott.
Lehet kora tavasszal és ősszel is termeszteni a salátát, az ehhez szükséges praktikákat Bálint gazda honlapján elolvashatjátok.:

Az én salátám most így néz ki:


A képen nem látszik, de kicsit megpirosodtak a fejek, túl intenzíven éri a napsugárzás: Pár fej bekerült a barackfám árnyékába és sokkal egészségesebbnek látszik. Legközelebb félárnyékba kell ültetnem az összeset.
A saláta retek mellé kiváló védőnövény. Ha felváltva ültetünk retek és salátasorokat, akkor a földibolhák megkímélik a retkünket. Valamiért nem állhatják a saláta közelségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése