2012. november 18., vasárnap

Fát ültetek

Eljött hát ez a nap is, a faültetés ideje. Egész nyáron erre vártam. Már elterveztem, hogy mit hova fogok ültetni. Túl sok a szőlőm és úgy döntöttem a kivénhedt szőlő matuzsálemek helyét gyümölcsfa fogja átvenni. Például ő is egy kivénhedt darab, teljesen kipusztult már szegény:


Szép szabályos lyukakat ástam a leendő fáimnak 1mx1mx1m-set, ahogy kell. Nem volt olyan könnyű, mint elméletben gondolná az ember. Főleg hogy az alját még csákányozni is kellett:


Itt lehet nem tűnik olyan nagynak, de a végén alig bírtam kimászni belőle :) Töltöttem bele egy kis lótrágyát (kb. 1,5 talicskával), meg vissza a földet amit kiástam. Milyen jó kis munka, először kiássuk a földet kínnal keservesen, aztán meg vissza töltjük az egészet. Igaz fordítva csináltam, a jó föld ami a tetején volt ment alulra. Pár év múlva is legyen egy kis kakaó szegény fáimnak. Többek között ezért is szereztem be egy kis lótrágyát októberben lótrágya októberben
Itt pedig a frissen (ma reggel) beszerzett mandulakajszimat láthatjátok. Jó nagyra nőtt, bár ez a képen annyira nem jön ki (biztos, mert a  gödör is nagy lett):


Mivel önmeddő a drága, kellett még egy kajszi. Ezt a kis problémát Ceglédi arannyal oldottuk meg:


Nagyon szép fácskát sikerült beszerezni. Az elmúlt évben ő inkább az oldalágakra gyúrt, nem pedig a sudárra, mint a mandulakajszi. Szépen be is iszapoltam őket, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Most pedig jöhet a téli jól megérdemelt pihenés, hagy eredjenek azok a gyökerek!

Így utólag azt kell mondanom, hogy elég jól bevált a faültetési módszerem. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Le is ellenőrizhetitek, itt vannak a fáim 1 évvel később 2013 novemberében: Fiatal fáim

2 megjegyzés:

  1. Az oltás helyének nem a föld felett kellene lennie? Én katlanra fogom metszeni a most ültetett gönci magyar kajszit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ott kell lennie. Ott is lett. Kicsit megsüllyesztettem az egészet és nem töltöttem fel a föld színéig. Így a locsolótányérral együtt pont jó helyre került az oltás helye. :) Úgy gondoltam majd még a fa növekedésével följebb kerül majd ez is. Nem akartam nagyon megemelni a fámat, nehogy télen elfagyjon a gyökérnyaka.
      Az enyémeket nem célszerű katlanra metszeni, túl erős növekedésűek. Az az igazság, hogy nekem nem is tetszik annyira a katlan, nem lehet felmászni rá rendesen :)

      Törlés