2013. június 4., kedd

Bodzaszörp


Nem szeretnék belekontárkodni a főzőblogok területére, csak nő pár bodza bokor a kertem szélén (nem én ültettem, hanem a természet), aztán idén gusztusunk támadt egy kis bodzaszörpre. Gondoltam leírom a tapasztalataimat magam és mások jövőbeni okulására. Kerestem a neten egy receptet ami kb. így szólt:

Hozzávalók 4 l szörphöz:

Kell 1 db 5l-es befőttesüveg- Nekünk ilyen nem volt, ezért 4 l-es fazékkal próbálkoztunk,
20 tenyérnyi bodzavirág- Na ettől sokkal többet sikerült belerakni,
1 citrom felkarikázva- Ilyet nem raktam bele, mert nem sikerült biocitromot beszereznem, aztán szerintem a bolti citrom héja kezelve van mindenféle vegyszerrel, amit vízzel kimosni nem lehet. Ezért inkább belenyomtam 2 db citrom levét
4,5l víz- Ez nálunk 4l volt az edény méretéből adódóan,
60 dkg cukor- Ezt sikerült betartani :)
3-4 g citromsav- Ez nálunk egy kávéskanálnyi volt.

A vizet felforraltuk a cukorral együtt. Be kellett volna sűrűsödnie, de annyira nem sűrűsödött. Kb. fél liter vizet sikerült elforralni belőle. Az eredeti recept szerint a bodzavirágot meg kellett volna mosni, mi ezt nem tettünk meg, mert így az ízanyagokat adó virágpor nagy részét elveszítettük volna. Aztán beleraktam a citromsavat, és belenyomtam a citromlevet. 4 napig állt az erkélyen, ahol sajnos elég hideg volt a mostani hideg időjárásnak köszönhetően. Minden nap átkevertem. Majd leszűrtük, először egy durvább, majd pedig egy finomabb szűrőn. Hűtőben tároltuk, de így is kb.1 hét után pezsegni kezdett. Később rájöttem, hogy töményebbre kellett volna csinálni az egészet. Van aki a szörp minden literébe rak annyi cukrot és citromsavat, mint amit mi az egészbe tettünk. Így  is eltartható tovább is, csak ehhez kis adagokban a mélyhűtőben le kell fagyasztani .
Ez nem volt benne az eredeti receptben, de azért fontosnak tartom megjegyezni, hogy van az un gyalogbodza, ami lágyszárú egyéves növény. Na erről nem  szabad virágokat szedni, mert ez enyhén mérgező, hanem inkább azt szedjük ami fává nő. Régen a fájából bodzasípot, furulyát készítettek., mivel a belseje lágy és forró dróttal kipiszkálható.  A bodza gyógynövény, mindenképp érdemes valamilyen formában fogyasztani.

2 megjegyzés:

  1. Bodza még néhány napig virágzik, lehet még szörpöt készíteni.Sokféle módszer van.Én hidegen cukros,citromleves vízben áztatom 3 napig, és leszűrve forralom fel.Forrón üvegbe és száraz-dunsztba teszem.Így eláll télre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát mi pont a forralást szerettük volna elkerülni, mert bizonyos anyagok lebomlanak tőle. A C-vitamin biztos, hogy elbomlik 60 fokon, meg még ki tudja micsoda. Ezért próbálkoztunk így. Lehet ha így szeretnénk elkészíteni, akkor le kell fagyasztani, nincs más mód.

      Törlés