2013. október 26., szombat

Diólevél komposztálása II.

Most pedig itt vannak a tavaly beígért tapasztalataim a diólevél komposztálással kapcsolatban. Ez volt a tavalyi bejegyzésem: diólevél komposztálása. Úgy voltam vele, hogy egy év alatt az se baj ha nem bomlik le teljesen, mert vannak olyan részei a kertemnek ahol nem ártana egy kis csíraképződés gátlás. Túl sok a gyom arrafelé:)

Amint a képen látszik, lebomlott a szaporodásgátló anyag. Legalábbis gyomok ellen aligha lesz jó a komposzt. Valami fűféle nagyon erősen nő rajta, és maga a komposzt a zsíros feketeföldre hasonlít leginkább. Olyan mintha táplálóbb lenne, mint a többi. Na azt azért majd még meglátjuk. A további tesztelésre már van tervem. Idén még beleraktam a frissen lehullott leveleket alulra, a tavalyi egy éves komposztot raktam a  rétegek közé, a tavalyi maradékot pedig betöltöm a tetejére.  Aztán majd jön a teszt, ültetek a tetejére retket és spenótot. Így össze tudom hasonlítani a többi komposzttal. Ott ugye nagyon jól nőnek ezek a zöldségek, ha ezek egyáltalán zöldségek:) Esetleg még csinálok a közelében valamilyen kontroll csoportot, kontroll ültetést, hogy eléggé teljes legyen a kísérlet.
Itt pedig még egy újabb kép a tavalyi komposztról.  Kidobáltam a komposztgödör mellé, mert hát kellett a hely az újnak. Ugye milyen jó zsíros?  Ez pont most lett egy éves, nincs más benne csak diólevél. Igaz a többi komposztot még nem forgattam át, nem tudom azok hogy néznének ki, de ez elég jól néz ki. Kíváncsi leszek a kísérlet  folytatására a spenóttal  retekkel való beültetés eredményére. Nemsokára megejtem azt is, elvégre ki tudja meddig lesz még ilyen ragyogó idő. Aztán majd újra leírom ide az eredményt, nehogy én is elfelejtsem a tapasztalataimat.





3 megjegyzés:

  1. Én tavaly októberben raktam a komposztáló aljára olyan harmad köbméter diólevelet (egy fáról jött le), lesz ami lesz. Betakartam egy kis homokkal, aztán a többibe ment egyéb levél komposztálni. Idén nyáron a komposztáló tövében vígan nőtt a tök, a paradicsom, tőzegáfonya, fű és tarack és egyéb gyomok. Tehát kicsivel több, mint fél év alatt ártatlan tápanyaggá bomlott, forgatás nélkül. Hát én nem tudom... Ez a juglon-őrület lehet, hogy csak mítosz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki tudja. Az a lényeg, hogy komposztálható a diólevél is. Majd visszaállítjuk a jó hírét :)

      Törlés
  2. végül lett folytatása? (szerinted ha tavalyi elszáradt diólevéllel mulcsoztam a borsót az baj? szedjem le? nem néz ki kártékonynak...

    VálaszTörlés