2014. január 13., hétfő

2014-es tervek

Még alig múlt el 2013, de már 2014-en töröm  a fejem. A kertész már csak ilyen, egy nagy klasszikust idézve: "... naptár első oldalára nézve viszont tüstént az jut az eszünkbe, hogy hipp-hopp itt az idő hogy a kerttel foglalkozzunk." Ez bizony nagyon igaz, már nagyon viszket a tenyerem, pedig igazából abba se hagytam a kertészkedést. A vakondokkal versengve már felástam a fél kertet, és én állok nyerésre, Vakond Úr nem bírja a tempót.
El is kezdtem fontolgatni az idei terveimet, ami szerves folytatása a tavalyi évnek. Akartam csinálni egy tél alá vetést, ami az időjárást elnézve, lehet hogy inkább tavaszi  vetés lesz. Eddig túl melegnek tartottam ehhez a telet, ezért nem csináltam. Ezt még január hónapban mindenképpen megejtem. Aztán lesz egy második tavaszi vetés februárban. Itt Rajnai törpe borsó lesz a sláger, meg még ami eszembe jut. A helye már mind a kettőnek elő van készítve.
Január közepén elültetem a káposztát a snidlinget és a karalábét. Ez utóbbiból van saját magom is, kíváncsi vagyok kikel e. Ezeket már márciusban kiültetem a kertbe, lássam mit szólnak a finom tavaszi levegőhöz.  A paradicsom és paprika palántázást mindenképpen  február elején meg akarom csinálni. 2013-ból okulva ki kell ültetni őket a kertbe az április hónap folyamán, még mielőtt beköszönt nálam a száraz évszak. Ha kell, akkor inkább takarom majd őket a fagy elől.
Felmértem a vetőmag készleteimet. Íme:


Lehet nem nagyon kell vennem idén magot, max. csak répát, petrezselymet, ilyesmiket. A karalábén kívül van még pár saját magom, ilyen a sárga, és piros koktél paradicsom, olajtök. Remélhetőleg ki fognak kelni. Az olajtök és a piros koktél tesztelve voltak tavaly, rendben kikeltek.
A növényvédelem az a szokásos lesz. Annyira bevált már, hogy kár lenne változtatnom rajta. Előbb persze jön a metszés, előbb a szőlő, közben egy kis körte, megint szőlő, aztán sorra a többi. Mire idáig eljutok, már biztosan tavasz lesz.
Túl sokáig írogattam ezt a bejegyzést, ami itt tervként fel van sorolva feljebb, az megvalósult időközben. Tegnap elpalántáztam egy kis karalábét (Szentesi tartós kék), egy kis édesköményt, kevés zellert (Prágai óriás) és a korai fejeskáposztát (Szentesi korai). Ezt mind egy edénybe vetettem, aztán majd ha kikeltek szétpalántázom őket. Ültettem még vagy négy edénybe metélőhagymát (snidlinget). Majd kiültetem őket az eper ágyásba, állítólag megvédi az epret a gombabetegségektől. Most olvasom, hogy a  répa növekedésére is jó hatással van. Na ezt muszáj lesz kipróbálnom.

4 megjegyzés:

  1. Jó kertészkedést kívánok idénre is! Már előrébb tartasz, mint én, mert én még a magos dobozt sem ástam elő. Sőt még mindig csak a kert rendbetételén ügyködöm. Jöjjön a tél, mert baj lesz. Addig viszont napozkodom.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Én is viszont kívánom Neked!
      Dehát te már a paradicsomot is elültetted, hol vagyok én még attól:) Ezt a sörben áztatást én is kipróbálom. A kertet sose lehet rendbe tenni, csak közelíteni a rendhez. Már nem is törekszem rá. Lényeg, hogy ahova nemsokára ültetek az rendben legyen.

      Törlés
  2. Vakond fűvel próbálkoztál már?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Euphorbia lathyris-ra gondoltál? Van ilyen a a kertemben. Nem tudom hogy tényleg riasztja e a vakondot. Amúgy nincs semmi bajom vele, nem azért írtam. Egész jól sikerül terelgetnem, csak néha okoz bosszúságot. Nem ellenségnek tekintem, inkább néha kicsit önfejű partnernek. Sok haszontalan rovart megeszik, így annyira nem érdemes harcolni ellene.

      Törlés