2014. január 25., szombat

Itt a tél

Megjött a tél hozzánk is. Még csak 9 óra van, de már -9 °C a hőmérséklet. Mi lesz még itt reggelig. Reméljük azért nem lesz nagyon hideg. Nem esett sok hó nálunk, csak egy kevés, kb 1-2 cm. Nagyon szokatlan most ez az idő, eléggé fáztam a városban. A kertben nem annyira, megmozgattam magam egy kis ásással. Mindig beválik hideg ellen, másoknak is melegen ajánlom. Felástam a cseresznyefa alatt, adtam neki egy kis trágyát is. Biztos örült neki. Majd pár hónap múlva ki is mutathatja az örömét jó sok cseresznye formájában. A téli ásás nem tesz jót a cseresznyelegyeknek. Itt van róla egy cikk:  Vegyszermentesen a kukacmentes cseresznyéért.  Ez is volt a nem titkolt célom, legyen nekik minél zordabb a környezet, ne nagyon érezzék jól magukat.
A múlt héten még elég jól nézett ki a kert. Volt benne karalábé, káposzta:


Lehet holnapra nem lesz benne semmi. Tegnap éjjel -6 fok volt, azt még kibírták, csak a mustár fagyott ki. Lehet amúgy sem lett volna belőlük semmi, mert esetleg felmagoztak volna tavasszal, de azért jó lett volna kipróbálni, hátha mégse. Volt még spenót:


Ezek nagyobb valószínűséggel maradnak meg mint az előbbiek. A tavalyi telet is simán kibírták, pedig nagyobb volt a hideg, mint idén. Tavaly már nem ültettem spenótot, sokkal jobb ha saját magukat vetik el.. Bár felmagzás után beástam a szárukat és a magjukat még júniusban. Azt végül is felfoghatjuk ültetésnek. Egész nyáron nem keltek ki, mert csapadék az nem volt, de ősszel egészen jól megeredtek.
Felkészültem ma a fagyra. Bebugyoláltam a fügefámat, meg az egyetlen fagyérzékeny levendulámat, a franciát. Tavalyi telet kibírta takarás nélkül. Később olvastam, hogy fagyérzékeny. Gondoltam idén nem kockáztatom meg, hogy kifagyjon, túl szép hozzá. Eddig nem kellettek az óvintézkedések a tavaszias tél miatt. Az időjósok szerint most se lesz tartós a hideg, csak éppen pár napig fog tartani:



6 megjegyzés:

  1. Nálunk kemény fagy van, hó nélkül.
    Pénteken bementettük, amit még lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hó itt sincs sok, nincs összefüggő hótakaró a kertben. Lehet az az 1-2 cm is túlzás volt. Ehhez társult ez a farkasordító hideg. Nem túl jó párosítás.
      Én már nem mentettem be semmit. Nem volt még fej a káposztán:) A tavalyi aszály miatt elég későn ültettem ki.

      Törlés
  2. Lehet most is örült a cseresznyefád csak ráfagyott a mosoly az arcára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát lehet:) Volt -10 foik is a kertben. Remélem ezután a márciusi idő után, ez nem okozott károkat

      Törlés
  3. Szia HP!
    Mindenhol tél van. Végre. Ez is kell a kertnek. Nálunk -8 volt a minimum. Ma 0 fok volt napközben.
    A spenótot nem szeretem, így azt nem is vetek. A káposzta az jól bírja a hideget. Főleg a kelkáposzta. Én is a mult napokban hoztam be az utolját.
    Várjuk a tavaszt már nagyon!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gyula!

      Akkor megvolt a tél, jöhet a tavasz! :)

      Törlés