2014. február 23., vasárnap

Körte metszése

Nyakunkon a metszési szezon. Mint a múlt héten is írtam, kezdtem a szőlővel, amit tegnap folytattam. Ma viszont nekiálltam az egyik Bosc kobak körtefámnak. A szőlővel még egy darabig el leszek, kicsit haladnom kell a többi fával is. Az már szinte hagyomány nálam, hogy a Bosc kobak körte fákkal kezdem. Az egyikkel végeztem ma, a másikat csak elkezdtem. Mivel tavaly nagyon sokat teremtek, próbáltam minél több termőrügyet rajtuk hagyni. Idén is legyen azért rajta pár darab termés. Fiatalítani kellene kicsit a fát, de inkább majd jövőre. Találtam egy jó metszési-ültetési időpont táblázatot. Ezt már régóta kerestem, belinkelem ide, hátha ti is hasznát veszitek: metszési időpontok
Kerestem valami speciális körte metszési útmutatót is, de nem találtam. Csak általános tudnivalókat soroltak mindenhol. Így hát csináltam, ahogy szoktam. Tavaly jól sikerült, bár lehet hogy nem az én érdemem volt, hanem az időjárásé:


Lassan neki lehet állni az almának is, bár annak nem régen hullott le a levele. Ki tudja meg akar e már indulni, vagy még pihenne kicsit.

7 megjegyzés:

  1. Én tavaly ősszel ültettem egy Bosc kobak körtefát, ami egy "szál"-ból áll, viszont most nem tudom, hogy mit tegyek ezzel a szállal - metszés - hogy normál magasságú törzsből induljanak növekedésnek a jövőbeni ágak.
    Én is kerestem metszési tanácsot, de nem találtam.
    Köszi a válaszodat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát neked akkor igazán egyszerű dolgod lesz idén. Azt az egy szálat suhángnak hívják. El kell döntened, hogy milyen magas legyen a fa törzse, ott le kell vágnod a tetejét. Majd a felső 3-4 rügyet megyhagyni (ebből lesznek majd az ágak), a lejjebb lévőket pedig ki kell dörzsölni, és erre az évre készen is vagy. Majd aztán az évek során bonyolódik a dolog, de mindig csak kicsivel. Mire felnő a fa te is profi leszel metszésben. Persze ha kordonfát akarsz, akkor nem kell kidörzsölni az összes alsó rügyet, de gondolom nem olyat szeretnél, mert ahhoz valamiféle támrendszer is kell. Én majd írok bejegyzést arról is hamarosan, mert most lesznek második évesek a kordonfáim. Ha beírod a blogom keresőjébe, hogy metszés, akkor kijön pár bejegyzés. Itt találsz hivatkozásokat metszési oldalakra. Például az "Almafa ültetése, metszése" című bejegyzésben lévő link jó lesz neked, mert a körtét is ugyanúgy kell metszeni. Van ott pár általános tanács, majd úgy kell csinálnod a későbbiekben. Most még csak azt, amit korábban írtam.

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Ma megyek ki és visszametszem a husángot tanácsodnak megfelelően. Jól gondolod nem kordonfát akarok. Sokszor szoktam nézelődni célírányosan a blogodba, nagyon jó írásaid vannak számomra, sokat tudok itt is tanulni.

      Törlés
    3. Nagyon szívesen, és örülök ha segíthetek, végülis ezért létezik ez a blog. Sok sikert kívánok a körtefádhoz!

      Törlés
  2. Te nagyon profi vagy a haszonkertben, azt a mindenit:)

    Imádom a körtét, de valahogy olyan mostohagyerek lett nálunk, alma azért mindenfelé van ültetve, körte csak nagy ritkán.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nem mint szeretnék, de azért igyekszem :)
      Lehet a körte nem szereti annyira nálatok. Én jobban szeretem a körtét, mint az almát, ezért igyekszem is a körtéim kedvében járni.

      Törlés
  3. Hogy lehet a magasra nőtt körtefákat visszametszeni alacsony törzsűre?

    VálaszTörlés