2014. február 26., szerda

Paprika, paradicsom vetés

Sikerült ma délután elvetnem a paprikát és a paradicsomot. 2014-es terveimben ezt kicsit korábbra terveztem (főleg a paprikákat), de ilyen az élet, most léptem a megvalósítási fázisba. Jó sokfélét vetettem, volt olyan mag (főleg paprikákból) ami el is fogyott. Ilyen volt az egyik a Fehérözön  a másik pedig a  viszonylag erős Szentesi cseresznye. Ezenkívül az idei újdonság egy Kinizsi fajtájú csípős almapaprika lesz. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle. A paradicsomból még mindegyik fajtából maradt vetőmag, némelyik 2012-es születésű, reméljük még jövőre is csíraképesek lesznek. Eddig a paradicsomokból főleg a Kecskemétit és a Korallt favorizáltam, idén kipróbálom majd az Ökörszív, Roma, és az ACE SS fajtákat is. Tavaly próbálkoztam balkonparadicsommal, aminek nemigazán jött be az íze, így idén annak a vetését hanyagoltam.Vetettem kétféle koktélparadicsomot is, az egyik piros a másik pedig sárga. Az ízük nem annyira jó, mint a nemesebb fajtáknak, viszont nagyon ellenállóak, a sárga pedig elég különleges. Itt egy fotó róla:

A fentebb már emlegetett paprikákból jó sokat vetettem, a Fehérözönből például  kb. 40 szemet. Egyrészt azért, mert már elég késő van, nem lesz még egy dobásom ha sok nem kel ki belőlük. Legyen elég belőle akkor is ha hiányosan kelne. Mondjuk ilyen esetekben az összes mag maradéktalanul ki szokott kelni. Majd valamit kezdek vele, ha ez bekövetkezne. Legrosszabb esetben paprika ültetvényt nyitok.

10 megjegyzés:

  1. Én is tegnap fogtam hozzá a palánta neveléshez. Tavaly korábban kezdtem, de most nem láttam értelmét, mert a későbben vetettek lettek a jobbak, erősebbek. A Roma paradicsom nekünk nagyon bejött tavaly, nagyon bőtermő és jó ízű. (Mikor kimentem a kertbe, mindig ebből ettem) A sárga kis körte alakút 2 évvel ezelőtt ültettem először, nagyon jó volt salátákba a különlegessége miatt, meg a kis unokám is szívesen "legelte". Tavaly már csak 2 tövet ültettem belőle, de a régi helyén egy csomó palánta nőtt ki magától. Az ökörszívet is szeretjük nagyon, de nálunk a kedvenc a Marmande lett.
    Sok sikert a paprika ültetvényhez és természetesen a többihez is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, én is viszont kívánom neked is! Na kíváncsi leszek a Roma paardicsomra ezek után.

      Törlés
  2. Nem vagy elkésve szerintem, jobban fognak fejlődni..Én idén nem palántázok:-( De azért a te sikerednek örülök ám!!!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jó, a paprikák majd behozzák magukat, a paradicsom meg gyorsan nő. Még nem volt siker, csak elültettem, de azért remélem ki fog kelni minden. Palántázz te is, vétek kihagyni.

      Törlés
  3. Nálunk először lesz ilyen sárga, körte alakú, a gyerekeknek vettem. Én is a héten kezdtem vetni a paprikát, paradicsomot, padlizsánt. Már csak a paradicsomok vannak vissza, de ott még nincs végleges döntés a mit-mennyit-hogyanban. Sok sikert a palántákhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sikeres lesz a gyerekeknél. Nekem is nagyon tetszett. Köszi szépen, én is jó sok és nagy paradicsomokat kívánok nektek!

      Törlés
  4. Kellemes hétvégét kívánok! :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm szépen! Én meg szép napos márciust kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  6. Feket, csoki paradicsomokat nem próbáltál? Nagyon finomak aromásak! Érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig még nem próbáltam, de meghoztad hozzá a kedvem.:) Nem láttam eddig ilyen magot még sehol, de körbenézek hátha találok valahol

      Törlés