2014. július 31., csütörtök

Krumpli ültetés

Mint minden másban ebben a témában is imádok kísérletezni. Nálam nem annyira volt jó eddig a krumpli. Elhatároztam, hogy majd idén minden más lesz. Kipróbáltam már pár fajtát, legalább négyet ötöt. A rosszak, amik nem bírták a kertemet már ki is pusztultak. Szóval a mostani "nemesített" fajtáim már viszonylag jól elviselik a kertemet, és kipróbálok rajtuk új módszereket is. Az első amitől a legtöbbet várom: Burgonya virágcserépben. A neten láttam ezt a fajta termelési módot. Sajnos hivatkozni már nem tudok rá, mert elfelejtettem hol is olvastam. Azt állították, hogy 1 cserépben, akár 10kg krumpli is termelhető ezzel a módszerrel. Mindenesetre locsolni egyszerűbb, és kevesebb víz is kell hozzá. Itt az ültetés:


Az ültetvény 1-2 hetesen:


Tegyük hozzá itt még esett az eső rendesen. A következő kép azt mutatja amikor már elég nagy volt a szárazság a kertemben


Látszik, hogy a krumpli még elég jól bírja. Összehasonlítva a valódi krumpli földdel, látszik a különbség.


Ezek a növények már majdnem elszáradtak. Igaz most jó sok eső jött rájuk, de nekik már mindegy, késő bánat:) Szóval leszögezhetjük, hogy a kertem nem alkalmas krumpli termesztésre, hacsak nem virágcserépben. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre.


5 megjegyzés:

 1. Erre én is kíváncsi vagyok... Nálam sem sikerül a krumpli. Csak ezt a cserepes dolgot nem igazán tudom elképzelni, de ez biztosan az én hibám:(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is kell elképzelned, elég ha nézed a képeket. A cserép az kb 50 literes. Még nem érett meg a krumpli, azért nincs még folytatás.

   Törlés
 2. Szia!
  Láttam a végeredményt, a termés mennyiségről szóló posztodban. Inkább ide írom le a gondolataimat ezzel a módszerrel kapcsolatban. Szerintem az lehet ezzel a termesztési móddal az egyik gond, hogy túl nagy a növénysűrűség, és egész egyszerűen nem tudnak megnőni a helyhiány miatt. Úgy látom kb. 20 szem burgonyát tettél bele. Egy 50 literes edénybe ez túl szűk ennyinek. Gondolj bele, hogy tud-e elég gyökeret hozni és lesz-e hely, hogy szép nagy gumók fejlődhessenek? Szabad földön van elég hely, itt szerintem nincs. A másik kérdés meg, hogy ha jól látom nem mini gumót ültettél. Feltételezem, hogy az előző évi termésedből származhatott a vetőgumó. Sokszor ez is lehet a terméskülönbség oka. Az ötlet egyébként jó. Lehet, megérne még egy próbát kevesebb gumó ültetésével. :-)
  További jó kertészkedést és blogolást kívánok! Bori

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát szerintem én maradok a komposztba ültetésnél. Az sokkal egyszerűbb, és tényleg nagy termésmennyiséget produkál. Ezt is csak azért próbáltam ki, mert a neten láttam. Ott valahogy óriási krumplik lettek a cserépben. Nem tudom hogy csinálták. Nekem viszont a komposztos megoldás sokkal jobban bevált.

   Törlés