2012. április 30., hétfő

Lóbab

A lóbab nagyon jól felhasználható mindazon zöldségfélék előveteményeként, amelyek később kerülnek kiültetésre, és amelyek fokozottan tápanyagigényesek. A lóbab nitrogéngyűjtő, a mélyre hatoló gyökerein található csomókban élő baktériumok megkötik a levegő nitrogénjét, s azt a növények számára felvehetővé teszik. Előveteményként természetes nitrogéntrágyázást jelent. A tavaszi fagyok nem ártanak neki, emiatt a lóbabot nagyon korán el lehet vetni. 30-40 cm magasra hagyjuk megnőni és azután lesaraboljuk, zöldtömege még elég lágy, és gyorsan elkorhad. A lóbab a paradicsom-, az uborka,- és a káposztaféle esetében is kivétel nélkül sikeres elővetemény.
Én nem mertem kiültetni márciusban, májusi babültetéshez vagyok szokva. Azért már az enyém is ekkora:Ez pedig egy abszolút friss felvétel a lóbabról (jun. 17.), már virágzik ezerrel. Most már elhiszem, hogy ezt korábban kell ültetni, és bírja a fagyokat is: 
Hamarabb kell ültetni a lóbabot, ez nem szokványos bab. Egy csomó tönkrement sajnos. Azért még jó, hogy némelyik egész szép. Jun 27-én már termés is van rajta: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése