2012. október 3., szerda

Erdei sikló

Találkoztam ma a kertben egy kigyókölyökkel. Éppen be akart költözni a pincémbe, bár lehet csak be akart nézni, hogy mit tartok ott. Szerencsére a kezem ügyében volt a fényképezőgépem, így lefotóztam. A fotózkodás után úgy döntött mégse kíváncsi a pincémre:)





Elhatároztam hogy beazonosítom, nehogy valamilyen vipera féle legyen. Első kép amit találtam az interneten egy keresztes viperáé volt. Tisztára olyan színű volt mint az én kígyómé. Mondanom sem kell megállt bennem az ütő egy pillanatra:)) Aztán megtaláltam ezt a bejegyzést: sikló  Ebben a bejegyzésben lévő kígyó tisztára olyan mint az enyém, csak az enyémnek szebb a feje, van rajta két fekete nyíl:


Találtam egy másik bejegyzést, amiben szakasztott olyan kígyó volt mint amivel én találkoztam,. Állítólag még meg is harapott valakit, akinek semmi baja sem lett. Ez igazán biztató:) Talán én is túl fogom élni a kertészkedést. Újabb kutakodás után arra jutottam, hogy ez mégsem erdei sikló, hanem rézsikló. Legalábbis ez a honlap ezt állítja: rézsikló. És azt írják róla fiatal egyedei ízeltlábúakat esznek, szóval barát:)) Megeszi a káros rovarokat a kertemben,.

7 megjegyzés:

  1. Engem is halálra rémített egyszer egy kocás-mintás, fehéres kis siklókölyök. Ő még rémültebb volt, halottnak tettette magát.

    VálaszTörlés
  2. Ez nem volt rémült, sőt meglepően magabiztos volt méretéhez képest. Úgy csinált mintha támadni akarna, ha megközelítettem 1 m-en belül. Azért is gondolkodtam el, hogy mire ez a nagy önbizalom, nem tud-e valamit amit én nem:)) Azért is rémültem meg kissé mikor láttam otthon, hogy van olyan keresztes vipera ami hasonlóan néz ki. Én meg kicsit birizgáltam. Mondjuk nem bántottam, csak azt akartam ne menjen be a pincémbe. Amúgy úgy tűnik rézsikló. Azon a honlapon amit beidéztem a végére meg is említik, hogy össze lehet téveszteni a keresztes viperával. Hát vettem észre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves HP! Ez bizony egy fiatal rézsikló. Nagyon okosan utánajártál. Boldog lehetsz, hogy a kertedben találkozol kígyókkal is, ami azt jelenti, hogy jó az ökológiai egyensúly. Gratulálok a kertedhez és a blogodhoz!
      Üdvözlettel: Felhőnéző :)
      ( felhonezo.blogspot.hu )
      Lenne egy kérdésem: Te töltesz fel képeket az Időkép.hu oldalra is?

      Törlés
    2. Kedves Natália! Örülök, hogy tetszik a blogom! Köszi a gratulációt! Az jó ha sikerült jól beazonosítanom a kígyót. Azóta sem volt gondunk egymással. Eddig még nem töltöttem fel képet az időkép.hu oldalra. Kellett volna?

      Törlés
  3. Akkor minden rendben. Nem egy fenevad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen az a lényeg, akár réz akár erdei, csak egy sikló. Azóta nem láttam, biztos megijesztettem kicsit a múltkor:)

      Törlés
  4. A rézkígyókra jellemző, hogy kb. a fej és test szinte ugyanolyan vastagságú. Jóval vékonyabbak a viperánál, akiknek szinte kis hasa van..még akkor is, ha nincs tele nekik. A rézkígyó felnőtt korában réz színű. Nem véletlenül arról kapta a nevét. ..de én eddig még egész pici korukban is csak réz színű példányokkal találkoztam. Feltűnően ovális fejű kígyók, ellentétben a viperák "szív'alakú , de legalábbis erősebben kidudorodó állkapcsaival.

    A képről nem lehet megállapítani hány centis a talált kígyód, de én a felnőtt kor közelébe tenném.

    A mintázata szépen látszik, ami a viperákra jellemző. Főleg a fej mintázata feltűnő.

    Szerintem sokkal jobban hasonlít egy fiatal keresztes viperára ( esetleg rákosi viperára..aminek a csípése valóban csak darázscsípés szerű ) , mint egy rézsiklóra.

    Biztosan megállapítani viszont csak a pupilla ..szembogár formája alapján lehetne. A siklóféléké kerek, kör alakú .Minden siklóé az.
    ..gömb
    a viperának viszont már a szeme is haragos, a függőleges, vékony elipszis alakú. Messzebbről háromszögnek tűnik..

    Szóval bár itt mindenki egyet értett..Engem nem győzött meg a kép, sem az írásaitok. Nem mászkálnék cipő nélkül a kertedben a kertedben.

    VálaszTörlés