2013. február 17., vasárnap

Tavaszi veteményezés

Úgy döntöttem, hogy nálam már tavasz van és elkezdtem a nagy tavaszi veteményezést. Tegnap gyönyörű idő volt, hétágra sütött a nap. Ma kicsit hűvösebb volt, de legalább nem izzadtam annyira.
Ültettem egy kevéske borsót, már most többet sikerült mint tavaly.  Nem baj, mert nagyon ízlett a tavalyi saját borsó. Idén a borsó lesz a paradicsom előveteménye. Már most ültettem bele vörös-, és fokhagymát, mert tavaly a júniusi ültetés már nem volt az igazi. Például a fokhagyma őszre kelt  csak ki, amikor már nem is volt rá annyira nagy szükség. Ha már nem emlékeznétek rá, itt leírom hogy is kell kinéznie egy paradicsom ágyásnak: paradicsom ágyás a biokertben. Az előrejelzések szerint idén csapadékos év lesz,  ezért kellenek a hagymák a paradicsom mellé, hogy elriaszthassák az esetleges gombabetegségeket. Most is elég nedves volt a kertem, de ez nem akadályozhatott meg abban, hogy ültetési terveimet véghezvigyem. Legalább azon nyomban csírázhatnak is a növények, nem kell még külön esőért is imádkozni, mint tavaly. Szóval az ágyás úgy néz ki, hogy a közepén van 2 sor borsó, a két szélén pedig egy sor vöröshagyma, meg egy sor fokhagyma. Ha esetleg kevés lenne, majd még  a közepére is duggatok dughagymát. Hagymából lehet nem lesz nálunk hiány :) A sor szélekre hagymamagot vetettem, mert az kb. 1 hónappal később szárad ki, mint  a dughagymából nőtt hagyma. Sőt a téli sarjadékhagyma a tavalyi csapadékos ősznek hála, ki se száradt.
Ma kellett még ültetnem kevés retket, mert az őszi sikeres vetésnek hála teljesen rászoktam a retekre.  Ugyanilyeneket vetettem mint itt az őszi vetésben.  Visszaolvasva a bejegyzést mégse ugyanazt vetettem, mert  a nyári vajretket azt kihagytam. Majd augusztusban ültetem, ahogy a papírján meg van hagyva. Ősszel se lett belőle semmi, szeptember végi ültetésnél. Már alig várom, hogy legyen idén is, megkóstolhassam a jobbnál jobb darabokat. A két szélére ültettem salátát. Nem tudom lesz e belőle valami, de legalább megvédi a retkemet a földibolhák ellen. Tavaly tavasszal nagy bolhatámadásnak voltak kitéve szegények.
Majd rakok ide képeket is, ha már lesz mit nézni. Az üres ágyásokat egyenlőre nem akartam felrakni. Ha az időjósok igazat mondanak, akkor olyan tavasz lesz itt pár napon belül, hogy ihaj.

8 megjegyzés:

 1. Irigyellek, hogy vethetsz. Nálunk 15 centi hó borít még mindent. Március közepén-végén szoktunk csak vetni, addig nem lehet a földre lépni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát bizony mi tagadás, jól esett már kicsit tevékenykedni a kertben. Annyira nem is sáros a kertem, pont jó. Az hogy lehet hogy ekkora nálatok a hó? Hát hol laktok ti, Szibériában? Bár lehet ott még kicsivel nagyobb lehet :)

   Törlés
 2. Nálunk nincs hó, de földre menni mi is csak március közepén tudunk, olyan sáros. Kíváncsi leszek az eredményre, hogy mennyivel eszel hamarabb.:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Arra én is, de nem is a hamarabb evés miatt kezdtem ilyen korán. Egyrészt mert már nem bírtam magammal, meg azért is hogy jusson elég időm egyéb munkákra. Metszésre meg ilyesmikre gondoltam, amivel nem lehet túl sokat csúszni.

   Törlés
 3. Most kezdtem el olvasgatni a blogod, nagyon sok hasznos tanácsot találtam eddig. Lenne is egy kérdésem, ha nem gond. A növénytársításnál azt írtad, hogy borsó mellé ne ültessünk hagymát, ebben a bejegyzésben pedig mégis szerepel a borsó a hagyma mellett. Akkor lehet vagy nem egymás mellé ültetni? Örülnék a válaszodnak. Peti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Peti!
   Örülök, hogy találtál itt hasznos dolgokat, akkor már érdemes volt megírnom.
   Tényleg nem jó párosítás a borsó-hagyma. Itt a hagyma csak védőnövényként szerepelt, azért nem foglalkoztam vele. Igaz a borsó elég jó lett, a hagyma már nem annyira. Nem vált be ez az előveteményes dolog, nálam ez nem használható. Mire a borsónak vége lett, és szabadok lettek az ágyások, túl nagy lett a szárazság. Ezért a paradicsom nem lett igazán jó.

   Törlés
 4. Tavaly tavaszra visszatekintve...az időjósok igazsága be is vált meg nem is... tényleg olyan tavasz volt, hogy "ihaj". :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, nem volt túl meleg. Na majd idén! Az időjósok eddig elég szép időt jósolnak. Igaz még csak a februári előrejelzés van meg.

   Törlés