2013. május 24., péntek

Zöldség szüret

Eljött a zöldség szüret ideje. Ki hitte volna, hogy ilyen is lesz idén :) A borsóról már 2 alkalommal is szüreteltünk. Ez volt a tegnapelőtti:



Ez pedig a mai adag:



Ennyi eper is érett volt már. Mind a két tál Rajnai törpe. A Kelvedon csodája még nem nagyon érik, és úgy néz ki maga a növény is sokkal gyengébb, kevesebb termés lesz rajta. Ez nem tudom, hogy a fajtának köszönhető e, vagy a későbbi vetésnek. Pedig időben el lett vetve az is, március elején. Lehet, hogy ez nem tett jót neki, mert kevésbé fagytűrő mint a Rajnai törpe. Idén pedig sajnos elég rossz idő volt márciusban.
Itt pedig a retek látható. Nem csalódtam a jánosnapiban, elég jól néz ki, és az íze is jó. Csak kevés erős van benne, de az is ehető. Ezt a fajtát megtartom jövőre is. Április 14-én vetettem el, talán még lehetett volna kicsit korábban is.


Itt pedig az egyik kedvenc "gazom" látható. Nagyon szép kék a virága, van közötte fehér is pár darab. Most tudtam meg, hogy Búzavirág a neve. Ő az egyik kedvencem a kertemben lévő vadvirágok közül. 


A pipacsok is szépen virítanak, imádom őket. Direkt  hagyom őket hagy magozzanak ki, legyen minél több jövőre is.


7 megjegyzés:

  1. Gratulálok a borsódhoz, s akkor már hadd kérdezzem meg. A mieink kibújt, alacsonyka az a pár, a többi után vetés 5-10 centiméteres tán. Azon gondolkodtam az éjjel, hogy miért nem nő?Eső volt rá elég, még öntöznöm is kellett volna. Tavaly akkora zöldje volt, igaz borsó rajta alig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Én is gondolkodtam már ezen, mert én szakaszosan vetettem, és némelyik nem túl jól sikerült. Azt vettem észre, hogy azok a legjobbak amiket már februárban elvetettem. Igaz hogy csak áprilisban bújt ki a földből, a jó kis fagyos tavasz miatt, de valahogy a március 9-ei vetések már nem az igaziak. Az is feltűnt, hogy a borsó a tűző napot szereti, amik félárnyékban vannak kevesebbet teremtek, mint a tűző napon lévők.
      Szerintem neked azért nem nőhet, mert később ültetted, és nem tudott megnőni nagyra. Ilyenkor május közepe-vége felé hozza már a termést, szerintem ekkor már nem nő nagyobbra.
      Talán még a túl sűrű vetés is gond lehet. Nem tudom a tied milyen, de amit látok kertekben az szinte az összes sűrű. Az enyém még úgy is sűrű lett, hogy betartottam a 15 cm sortávolságot és a 3cm tőtávolságot. Valószínű még ettől is ritkábban kellene vetni. Egy-egy növény nagyon nagyra meg tud nőni, ha van elég helye. Kell neki valami támrendszer is mindenképpen. Ezt is sikerült idén kipróbálnom. Ahol megcsináltam a támrendszert ott kb 2x annyi termett, mint ahol már nem jutott rá időm.

      Törlés
  2. Én úgy látom, hogy az a kék virágú "gaz" búzavirág.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát mondom én, hogy nem "gaz". Ilyen szép virágú növény nem is lehet "gaz". Át is javítottam búzavirágra a becsületes nevét, köszi hogy szóltál:)

      Törlés
  3. Két borsószedés között feltétlen olvasd el az utolsó bejegyzésemet!

    Köszi

    Petra

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm a válaszod,elgondolkodom rajta. Tavaly ősszel salátát vetettem, na az bejött. Tavaly volt hagyma, idén azok is próbálnak magukhoz térni. Lehet, hogy mégis az időjárás, a meleg hiánya?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit!
      A meleg az már biztos, hogy nagyon kellene. Ilyen hidegben paradicsom se lesz. A sok eső miatt most az én salátám is eléggé ehető, amúgy csak földibolha riasztónak használom a salátát, az én kertembe nem való :)

      Törlés