2013. július 3., szerda

Cseresznye kukacmentesítése

Nem tudom már hol olvastam, ezt a trükköt. Kipróbáltam és működik. Ide írom, egyrészt nehogy elfelejtsem, másrészt hogy ti is kipróbálhassátok. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tavalyi cseresznye termésben se volt túl sok kukac, de mindenképpen több mint az ideiben. Még a túlérett gyümölcsökben is alig alig találtunk kukacot. Szóval levonhatjuk a következtetést, hogy működik a módszer.


Lássuk a módszer lényegét. A dolog pofonegyszerű.  A fáról lehulló terméseket össze kell szedni, minél hamarabb,  és el kell távolítani a fa alól. A fáról lehulló kukacos cseresznyéből átkerül a kukac a földbe, és a következő termésig itt éldegél. Az összegyűjtött cseresznyéket a komposztba raktam, ami kb. 5-6 méterre volt a fától. Kicsit aggódtam, hogy túl közel lesz a fához, de nem volt gond, a cseresznyelegyek vagy elpusztultak a komposztban, vagy kikelve nem jutottak el a fáig. Állítólag először fölfelé repülnek, mert hát ideális esetben a fa alatt vannak ugye. Az én szempontomból végülis mindegy melyik történt, lényeg a  végeredmény az elenyésző mennyiségű cseresznyelégy. A fagyok előtt fel kell ásni a talajt a cseresznyefa alatt.  A cseresznyelégy lárvái a talaj felső rétegében élnek, és az ásással elrontjuk az életkörülményeiket. Így egy részük el fog pusztulni. Én decemberben ástam fel a talajt a fa alatt, közvetlenül a fagyok előtt. Megragadtam az alkalmat és adtam egy kis trágyát is a fának. Szerintem a cseresznyének sem árt egy kis talajlazítás, szellősebb lesz a talaj, meg a nedvesség is jobban be tud szivárogni. Ugyanezt elkövettem a meggyfával is. Ugyanaz a károsítója, mint a cseresznyének. Úgy tűnik ott is működik a módszer. Eddig a megevett és feldolgozott gyümölcsökben összesen 3 db kukac volt. Lassan véget ér a meggyszezon is, így ez a szám elég jónak ígérkezik.

15 megjegyzés:

  1. Köszi a tippet, kipróbálom. :)

    VálaszTörlés
  2. Én is fejben tartom, mire terem majd a meggy és a cseresznye, már ki leszek képezve.

    VálaszTörlés
  3. Én sosem merek ásni a fák alatt, félek, hogy megsértem a gyökerüket. Vagy elvileg mélyebben kellene lenni a gyökereknek, mint egy ásónyom? Mikor a nyírfa virágágyás volt, állandóan gyökereket találtam, amikor ott ültettem, meg is szüntettem ott az ágyást.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Találtam gyökeret 1 ásónyomnyira is, oda raktam a trágyát.
      Az első komposztomat a körtefa mellé ástam kb 1m-re. Kicsit féltem hogy baja lesz, de kutya baja sem lett. Találtam több gyökeret is, egy óriásit is. Szerintem most már élvezi is a sok tápanyagot.:) Azóta betelt az a komposzt. Jó sokat is terem majd az idén az a fa.

      Törlés
    2. ÖÖÖ, mármint, hogy a nyírfa alatt virágágyás volt! :)

      Törlés
    3. Fel sem tűnt ez a kis malőr, csak így hogy felhívtad a figyelmem:) Én úgy olvastam, hogy a nyírfa alatt:)

      Törlés
  4. Téged kötelező olvasmánnyá kellene tenni, mert sokan azt hiszik, a biokert az annyit jelent csak, hogy nem permetezünk.
    Pedig sokkal több körültekintést kíván, mint a permetezett kertek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán kedves vagy, hogy ezt gondolod! Remélem akinek kell az olvassa.
      Amúgy az első lépés az, hogy nem permetezünk, meg csinálunk komposztot. A többi lépés már ezek következménye. Szerintem nagyon egyszerű csinálni, nekem nem esik nehezemre.

      Törlés
  5. A földet a fa alatt nem lehet lepermetezni? Így már ki sem tudnának kelni a legyek. Én nem tudok a fa alatt ásni, mert pázsit van alatta, és kiszedegetni a fűből, az is körülményes. László

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nekem nem lehet, mert biokertet csinálok :) Igaz nekem nincs is pázsit alatta. Amúgy nem tudom hogy hatna e. Talán a szer hatásmechanizmusától függ.
      Ha pázsit van, akkor tényleg nehéz lenne ezt a módszert alkalmazni.

      Törlés
  6. Máshol azt olvastam, hogy a felásás után tömöríteni is kell a talajt. Ne kérdezd miért! Valószínű a bábból kikelő legyecskék a laza talajban könnyebben a felszínre törnek, mint a tömörítettben. A nagy, kerek, sárga ragacsos lap is jó szolgálatot tehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Télen nem nagyon megy a tömörítés, mert úgy időzítem az ásást, hogy utána megfagyjon a talaj. Viszont tavasszal, kiengedés után akár még tömöríteni is lehetne. Lehet ki fogom próbálni, köszi a tippet!

      Törlés
  7. Na ez aztán a tartalmas élet! Kikel egy cseresznyében, leesik. Talajban átvészeli a telet. Felrepül függőlegesen, belepiszkít a cseresznyébe oszt ennyi. Ennél még a tehénlét is izgalmasabbnak tűnik, pedig az sem variálja agyon a dolgokat.

    Amúgy tapasztalat idénre?

    VálaszTörlés