2013. augusztus 2., péntek

A fokhagyma fajtái

Elérkezett a fokhagyma felszedésének az ideje. Mivel ez annyira nem ismert, (előre is elnézést kérek azoktól, akiknek már a könyökén jön ki az infó) kicsit kutakodtam utána milyenek is vannak. Kis hazánkban két fő fajtája terjedt el az őszi, és a tavaszi fokhagyma. Itt egy jó cikk a fokhagymákról: Termesszünk fokhagymát
Én ültettem őszit is és tavaszit is. Főleg azért, hogy tapasztalatokat gyűjthessek és leellenőrizzem, hogy a cikkben igazat írtak e. A vetőmagot (vagy inkább vetőgumót) mezőgazdasági boltban szereztem be. Jó drága volt, így legközelebb megpróbálok sajátot termelni.:) Nem is vetőmagnak mondanám, mert nem mag volt hanem fokhagyma fők. Azoknak a gerezdjeit ültettem el. Létezik belőlük mag is, de azok silányabb terméseket produkálnak, így azokkal nem kísérleteztem.
Az őszi fokhagymám így nézett ki május közepén:


Ősszel elkezdett kibújni a földből és tavasszal rendkívül hamar megnőtt, kihasználta a sok esőt. Szerintem sejtette, hogy pár hónap múlva nem sok nedvességben lesz része. A télen nem igazán ártott neki a méteres hó ami rajta volt, állítom még élvezte is a hűs hópihéket. Ennek ellenére a zord tavaszon (nem tudom emlékeztek e még rá, ebben a 40 fokos kánikulában) kicsit lefagyott a teteje, de szerintem ez nem vetette vissza a fejlődését. Kicsit már érettebben, de még mindig nem felszedhető állapotban, július elején ilyen volt:


Így nézett ki a tavaszi vetés május közepén:


A kép jobb oldalát kell nézni. Látszik, hogy szép zöld. Nemhiába ekkor még eső is esett rendesen.
 Itt pedig egy július elejei kép róla:


Egy pipacstő rontja az összképet, de mivel kedvenc virágom a pipacs, meghagytam ahol nem zavart különösképpen. Van aki gyomnak tartja, de olvastam már olyat róla, hogy a hasznos rovarokat a kertbe csalogatja. Szóval nem gyom, csak nagyon szívós növény :)
Visszatérve a fokhagymára, ezen a képen látszik, hogy még zöldebb, mint az őszi társa. Mostanra már utolérték egymást, és mindkettő felszedhetővé vált. Vártam, hogy biztosan beérjenek. Mivel kb. 1,5 hónapja nem esett számottevő eső, az érést semmi sem zavarta. Van előnye is a félsivatagos klímának.:)
Most pedig lássuk a termést. Ekkora lett a tavaszi:


Itt pedig az őszi látható:


Az igazság az, hogy nem  lettek túl nagy fők, nagyobbra számítottam. Olyan 3-3,5 cm átmérőjű az átlag. Ültettem még francia fokhagymát, ami jóval nagyobb fő volt szaporítóanyag korában, mint a másik két fajta. A kertemben nem nőtt nagyobbra, hanem ugyanakkorára, helyenként még kisebbre is, mint a magyar fajták:


Ugyanakkor jóval drágább volt, mint a magyarok. Kíváncsi leszek az ízére. A neten helyenként agyon dicsérik az aromáját, az illatát. Gazdasági okokból, meg azért is mert szkeptikus vagyok a túl drága dolgokkal szemben, egyenlőre csak 2 főt ültettem el. Gondoltam azért kipróbálom, mert csak izgatta a fantáziámat. Ősszel ültettem, mert hát ez őszi fokhagyma volt.  Vannak tavaszi fajták is, de én ehhez  jutottam hozzá. Eddig a méreteit tekintve alulmaradt a magyarral szemben. Ez lehet a kertem hibája, kap még egy esélyt idén ősszel, ezúttal a most megtermelt saját szaporítóanyagomból. Pár tő magot is érlelt, meglátjuk abból mi lesz ha elültetem.
Közben már érzékszervi vizsgálatot is végeztem. Elég jó íze volt, finom zsenge, jó csípős, de még nyersen is ehető. Megettem vagy 3 főt az egyikből, csak elfelejtettem közben, hogy ez az őszi volt vagy a tavaszi :)  Abban biztos vagyok, hogy nem a francia volt, azt majd a végére tartogatom. Szóval az érzékszervi vizsgálatot  kezdhetem elölről.
Amúgy nem sok gondom volt a fokhagymákkal. Kártevőjük nincs, kifüvezni is inkább csak az őszit kellett. Hála az idei "remek" időjárásnak a tavasziban még a fű sem nagyon nőtt ki. Szóval megéri ültetni, főleg annak aki nagyobb mennyiségben fogyasztja. Mostanában a boltokban nem nagyon lehet hozzájutni az extrémebb fajtákhoz. Szerintem ott már többnyire csak  kínai kapható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése