2013. szeptember 12., csütörtök

Idén is támadnak a seregélyek

Idén is megjöttek "barátaim" a seregélyek. Intenzíven kb. augusztus második fele óta fosztogatják a szőlőmet. Itt egy kép róluk. Ha nagyítva nézitek, talán látszani fog belőlük valami. A villamos vezetékeknél nézzétek. Nem akartak modellt állni, így csak ezt a képet sikerült csinálnom róluk:


Tavaly hamarabb jöttek, több is volt belőlük. A tavalyi posztom itt van róluk: Seregély veszély Idén nem panaszkodhatom, csak minimális kárt okoztak. Azt is annak köszönhettem, hogy beszereztem seregélyriasztókat, és túl sokat vártam tőlük. Innen voltak a riasztók:  Seregélyriasztó, alkonykapcsolós
A meggyre és a cseresznyére is használtam a riasztókat, ezekre teljesen beváltak. Pedig azt írják a kezelési utasításban, hogy a fák védelmére nehézkesen használhatóak. A madarak egy szemet sem tudtak lopni idén a cseresznyéből és a meggyből. Tavaly a meggy nagy részét elvitték. Ajánlom madarakkal küzdő blogszomszédaimnak kipróbálásra. A szőlőre már nem volt ilyen jó, a tökéletes védelemhez kellettek a hálók is. Pedig elvileg szőlőre lett kifejlesztve, "hosszanti irányú kultúrák védelmére".  Így néz ki a helyszínen felszerelve:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése