2013. november 2., szombat

Fiatal fáim

Régen írtam már az új telepítésű fáimról. Tavaly ősszel sikerült elültetni őket. Ebben a két bejegyzésben írtam róluk: Fát ültetek és Fát ültetek II.
A nagy nyári szárazság ellenére egészen jól néznek ki. Igaz a nyáron kisebb nagyobb intenzitással locsoltam őket, úgy látszik beérték ennyivel. Az almákból és a körtéből kordon fa lesz (szakszerűen Hungária sövény). Már látszik az alakjukon. A golden az szinte kordonnak nőtt még a kikötözés előtt is. Inkább hagytam rajtuk több ágat, mert ki tudja mi történhet velük még a tél folyamán. Legyen tartalék, ha letörne véletlenül a kiszemelt. Így néznek ki kikötözés után. A felső a golden spur, az alsó pedig a gála (érthetetlen nevén Tenroy):



Az idén rengeteget nőttek, sokkal többet mint a tavaly tavasszal ültetett Idaredem. Úgy látszik jót tesz nekik a kordon nevelés, vagy az is lehet egyszerűen csak jobb a helyük. Valószínűleg az ültetéskor kapott egy talicska trágya sem volt a kárukra. Szóval egy szó mint száz, nagyon elégedett vagyok velük. Ha jövőre is így fejlődnek, akkor nemsokára eszünk róluk.
A kajszik is nagyon nagyok már, az elmúlt egy év során teljesen megemberesedtek. Már a kisebbik is nagyobb nálam:



Az őszibarackok közül az egyik még kicsike (Red Haven), a másik viszont már elég nagyra nőtt (Suncrest). Úgy látszik ez a fajta nagyobb termetű. "Kicsi" korában is látszott már rajta, hogy ő lesz a nagyobbik. Egész takaros koronát növesztett a nyáron. Gondolkoztam rajta, hogy nem ártana neki egy kis zöldmetszés, de úgy gondoltam ettől most még megkímélem.


Úgy döntöttem idén nem ültetek több fát, egyenlőre a meglévőkkel foglalkozom. Kellene még majd a közeljövőben egy meggy és egy cseresznye. Még a helyüket próbálom megtalálni a kertben. Helyesebben a meggyé már megvan, a meglévő fa mellett lesz, éppen van ott a számára egy jó kis hely. A cseresznyén még gondolkodom.

4 megjegyzés:

  1. Na ez az, amit soha nem tudnék megtanulni. Lehet, hogy ez csak a férfiaknak megy:)

    Mennyi finomság lesz nálad, majd virtuálisan küldesz egy-egy darabot?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehát te ezt már tudod! Millió fát elültettél már, sokkal többet mint én :)
      Ha meg tudjuk oldani szívesen küldök nemcsak virtuálisan is.

      Törlés
  2. Üdv!Szép fáid lettek,gratula!Kérdeznék valamit!A kordonhoz mindegy milyen vastag a drót,amire felkötözöm,vagy érdemes vastagabbat venni?Kell a műanyag borítás,(gondolom később rozsdásodik)vagy lehet sima?Mekkora távolság kell a fák között?
    Köszi

    VálaszTörlés