2013. december 8., vasárnap

Ginkgo Biloba

El is felejtettem újságolni, hogy pár hónapja vettem egy Ginkgo Biloba-t. Voltam egy kertészeti kiállításon és viszonylag olcsón lehetett kapni. Nem is tudom miért akartam egy ilyen növényt, biztos sokat hallottam róla valahol. Ezt a bejegyzést pedig azért raktam most fel, mert most ültettem ki a kertbe a kis aranyost. Megvártam míg lehullanak a levelei, hátha úgy jobban szereti az ültetést.
Ilyen okosságokat találtam róla egy kertészeti újságban: Páfrányfenyő a másik neve. Egy élő kövület. A faj eredetét 250-300 millió évesre becsülik a tudósok. A ginko fa levelei nagyon jellegzetesek, nyáron erős zöldek és ősszel aranysárgák. Sok kultúrában a páfrányfenyő a hosszú élet, termékenység és a legyőzhetetlenség szimbóluma. A misztikussága és életereje révén különleges alkalmakkor is szokták ültetni, mint gyerek születése vagy esküvő. Az egyik legtöbbet és legjobban tanulmányozott gyógynövény. Az európai népgyógyászat felhasználási területei: segíti a vérkeringést és támogatja az agy működését. Segít gyenge emlékezőképesség, koncentrációs zavarok, fülzúgás, hideg végtagok esetén. Ősszel és tavasszal azonnal kiültethető a kertbe. Könnyű gondozni, a talajra nem igényes, télálló. Napos és félárnyékos helyet egyaránt kedveli.
Tavasszal nem fényképeztem le, így kénytelenek lesztek szeptemberi képpel beérni. Így nézett ki:


Még elég zöld, majd rakok róla fel képet ha aranysárga lesz akkor is. Most már úgy néz ki lesz neki csapadék is elég. Már egy ideje a leendő helyén van, szokja a klímát.
És itt van aranysárgán:


Milyen szép, nem is gondoltam, hogy tényleg aranysárga lesz. Azok a zöldek mellette, nem tudom milyen fák, de láthatóan nem ginko.
Itt pedig éppen ültetem ki. Kapott egy kis trágyát is, hagy legyen elég tápanyaga:


Nem tudom hogy a végleges helyére került e, majd az idő eldönti. Reméljük addig is jó lesz neki itt.

7 megjegyzés:

  1. Ez aztán nagyon jó! Sok jót olvastam róla mint gyógynövényről. Teaként fogyasztom is.Sajnos nekem nincs. Kíváncsi leszek az eredményre. Majd írjál róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is biztosan hallottam róla, de nem emlékeztem rá hogy mit is. Úgy éreztem, hogy meg kell vennem, mert jó vétel volt. Amiket ide írtam, azt később kerestem róla. Azt mondták kiültethetem a kertbe, mert fagyálló. Reméljük igazat mondtak. Majd még írok róla.

      Törlés
    2. Memória javító hatása van állítólag, de ha nem emlékszel rá akkor ...

      Törlés
    3. Tudom akkor nekem is kell inni teaként :) Megvárom hogy kicsit még nőjön,
      aztán bármi lehetséges:)

      Törlés
  2. Kedves Péter!
    Várom az írásokat róla. Tegnap azt is olvastam hogy rákkeltő anyagokat is tartalmaz.
    Mindegy. Van akinek így is jó. Majd nem eszünk belőle napi háromszor.
    Más: az üzidet véletlenül kitöröltem amit ma írtál. Ha nem gond, írd le megint. Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Hűha rákkeltő anyagokat is tartalmaz. Ez nem jó hír, maximum majd csak nézegetjük a fát.
    Szerintem nem én írtam az üzit, nem voltam ma egész nap gépközelben, csak most. :)

    VálaszTörlés
  4. A régi utcánkban állt ginko, a környéken több is. Tényleg gyönyörű, de a lehullott termés szaga elviselhetetlen. Nem vagyok finnyás, az állatok szagával sincs bajom, de a ginko fát nagy ívben kerültem, levegőt visszatartva..

    VálaszTörlés