2012. augusztus 24., péntek

4 féle tök a kertemben

Sikerült néhány fajta tököt meghonosítani a kertben. Az első kettő az uborka tökre oltása kapcsán merült fel.

Laskatök:


Ez a fajta kicsit jobban bírta a kertemet, mint a kolbásztok (a következő fajta), de a szárazság nem tetszett neki. Eddig csak 1 termést hozott, nem tudom be tudja e érlelni. Reméljük mihamarabb esik az eső, mert ha nem, akkor sajnos nem számíthatok túl bő termésre:)) Néha szoktam locsolni is, de mivel nincs kút a kertemen csak egy ciszternám van, a tökökkel nem bántam túl bőkezűen a vízzel. Tartalékoltam az egyéb hasznosabb terményekre, mint például paprika paradicsom.

Kolbásztök:


A kolbásztök nagyon jól indult tavasszal. Jól bírta a klímát, még az aszályt is. Leghamarabb ez a fajta hozott termést. Viszont augusztus derekán romlásnak indult, az összes megmaradt termését leszárította, sőt még maga a tök is kiszáradt. Leginkább őt viselte meg a szárazság.
Fénykorában még ilyen volt:


Nagyon jól nézett ki, de sajnos az idei nyár végzett vele. Jövőre megint megpróbálkozom vele.


Olasztök:

Ez a klasszikus tökfajta, ami egy sütőtök, de nagyapáink olasztöknek nevezték. Kicsit későn sikerült ültetnem, de jól megindult, jó nagy szárat növesztett (a képen annyira nem látszik). Viszont termést egy darabot se hozott azóta se. Valószínű az aszály miatt. Még a szárazságot is viszonylag jól bírja, legalábbis a kolbásztökhöz viszonyítva.
Itt egy kép róla, bár itt a legrosszabb formáját mutatja, mert most készült nemrégen, az augusztusi kánikula kellős közepén.


Olajtök (héjnélküli magja van):


Ez a legsikeresebb fajta a kertemben. A fentiekkel azonos körülmények között van tartva, helyileg is a közelükben van. Mégis van rajta legalább 5 db termés, és némelyik már elég nagy is. Mivel ez tűnik a legszívósabbnak, jövőre okvetlenül kipróbálom majd az uborkát ráoltani. Ha nem olvastad még az idevágó bejegyzésemet, okvetlenül tedd meg, mert érdekes: Uborka oltása tökre  Más uborkáról hasznos tudnivalókat is találsz a bejegyzésben.

4 megjegyzés:

  1. Nekem csak kétféle tököm volt az idén. Az olaj tök az érdekes, és kíváncsi is lettem. Nem ismerem. Te mire használod? Olajnak?
    Sajnos a meleg nálam is dolgozott. Még rosszabb a helyzet mint az olasz töködnél!
    További jó kertészkedést, és jó egészséget kívánok!
    GGy.
    Nézz be hozzám: http://gyunyikabiokertje.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazából most vetettem először az olajtököt, állítólag ehető a tök része is. Akitől kaptam a magot, azt mondta nagyon fincsi. Nekem inkább csak a magja kell. Egyrészt jó megenni, mert nincs héja, másrészt az uborkához akarom kipróbálni. Ráoltom az uborkát és meglátjuk hogy bírja. Itt van egy link az uborka tökre oltásáról: http://hp-kertem.blogspot.hu/2012/02/uborka.html
      Így csináltam idén is, de ebben a nagy szárazságban nem nagyon látom a különbséget.

      Törlés
  2. First of all I want to say great blog! I had a quick question which I'd like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I've had trouble clearing my mind in getting my ideas out there.

    I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are lost just trying
    to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
    Many thanks!
    My homepage :: click here

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Thank you very much. I'm glad you like my blog. Do you understand it?
      To tell the truth, I usually doesn't think a lot. I'm sitting and writing immediately. In this blog I write my life of my garden. There are lot of problems and success, and I write them.
      Maybe you should have a rest before writing. If you write a lot, it's getting better and better.
      Your homepage is very interesting. It's language is hungarian. Do you know hungarian?

      Törlés