2012. december 18., kedd

Talaj a kertemben

Most hogy november végén ültettem pár gyümölcsfát, és ástam jó nagy gödröket, ennek kapcsán megcsináltam a kertem talajmetszetét. Le is fotóztam nektek. Megértettem végre, hogy az ilyen jellegű fotókon mért színes méterrudakat használnak, a colostokból sajnos túl sok minden nem látszik. Nem baj, majd kielemzem nektek, hogy mit is kellene látnotok.


A talaj termőrétege 30-40 cm, helytől függően. A kertem felső részében ezt a réteget közvetlenül a löszös réteg követi. Ránézésre azt mondtam volna, hogy homokkő, de sikerült találnom a környékről egy talajtani térképet, és aszerint lösz. Ha lefelé megyünk a kertben, úgy 20-30 méterrel lejjebb, van mégegy agyagos réteg a korábban említetteken kívül. Ez a réteg így néz ki.:


A legfelső humuszban elég gazdag réteg 30-40 cm vastag. Ezt követi  10-20 cm agyagos réteg, majd ez alatt van a kissé köves, löszös ásványi réteg (mállott anyakőzet). Az anyakőzet valószínűleg mészkő, mert a talaj kicsit meszes, de addig nem ástam le :)
Amíg nem volt meg a talajtani térkép arra tippeltem volna, hogy a kertem talaja humuszkarbonát talaj. Találtam róla képet a neten, és nagyon hasonlít a kinézete az én talajomra. Mivel a kertem alapja lösz, ezért csernozjom talajom van. Szerintem ez az egyik legjobb talaj ami Magyarországon található. Igazán szerencsés vagyok :)

Így néz ki a humuszkarbonát talaj. Ugye hogy hasonlít az enyémre, még a vékony agyagos réteg is megvan?
 
Ez pedig a csernozjom:

4 megjegyzés:

  1. Mi is megnéztük a gödrök földjét, de nem fotóztam, pedig érdekes lett volna. Nálunk úgy 50-60 cm a termőréteg, hét évig pihent gyepet törtünk fel a gyümölcsfáknak, a teeje vályogos, a gödör alja pedig olyan tiszta folyami homok, hogy akár építési homoknak is megteszi. Szakirodalmat tudnál ajánlani talajügyben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár hogy nem fotóztad le, úgy könnyebb lenne. Bár ha emlékszel hogy nézett ki, akkor nem lesz nehéz. Én mindent az internetről kerestem meg. Kezdetnek lehet tudod ezt a linket használni: http://www.enfo.hu/gis/korinfo
      Van sok kép is fent a különböző talajtípusokról. Vannak Csernozjom jellegű homoktalajok is, bár ezt majd te jobban el tudod dönteni, hogy a tietek olyan e. Az meg hogy mennyire lúgos, azt eldöndheted egy kis ecettel. Ha öntesz rá kicsit és nagyon pezseg, akkor nagyon meszes, ha csak kicsit pezseg, akkor csak kicsit meszes. Ha nem pezseg, akkor nagy valószínűséggel semleges lesz, mert savanyú talaj az kevés van nálunk. Úgy tudom az annyira nem is jó, kivéve ha rododendront vagy áfonyát szeretnél termelni:)
      Ez is egy jó link sok-sok infót tartalmaz:
      http://mek.niif.hu/02100/02185/html/120.html

      Törlés
  2. Itt van a szép, víg karácsony,
    Élünk dión, friss kalácson:
    mennyi finom csemege!
    Kicsi szíved remeg-e?

    Karácsonyfa minden ága
    csillog-villog: csupa drága,
    szép mennyei üzenet:
    Kis Jézuska született.

    Kellemes ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen szép vers!
      Én is kívánok Neked Boldog Karácsonyt, meg családod minden tagjának is!

      Törlés