2013. március 26., kedd

Két napos tél újra

Hát szörnyű ez az idő, már megint  a nyakunkon a tél. Esett egy csomó hó, 10 cm biztos, de lehet több, és még nincs vége. Legszívesebben arról írnék, hogy mit vetettem éppen a kertben, de erre egyenlőre nincs sok lehetőségem. Örülhetek ha a szegény nárciszok kibírják ezt az időt. Szombatra már egész meleget ígérnek az időjósok. Hát legyen igazuk! Hétvégén már kertészkedni akarok!!! Csak tudnám mi okozza ezt a szélsőséges időjárást. Tavaly az aszály, most meg a tél nem akar elmúlni. Remélem ez nem a növekvő üvegházhatás mellékterméke. Ha az, akkor az elkövetkezendő évtizedekben semmi jóra nem számíthatunk. Reménykedjünk, hogy ez csak egy kis időjárási anomália, elvégre már 100 évvel ezelőtt is volt ilyen. Mindenki ezt mondogatja több kevesebb meggyőződéssel.
Legalább a szobában lévő palántáim jól vannak. A legkorábban elültetett paprikáim már egész nagyok, lassan már majd kiültetésre készek lesznek. Lehet kicsit korán vetettem őket, de legalább korán teremnek majd.:


A paradicsomok szépen nődögélnek. Még halasztgatom a tűzdelésüket, mert így kisebb helyet foglalnak, de nemsokára kénytelen leszek majd ezt is megcsinálni.
Ültettem még a múlt pénteken korai fejes-, és késői vöröskáposztát. Szépen kel mindkét fajta. Vetettem még 1 doboznyi bazsalikomot, a fele piros levelű a másik fele pedig görög bazsalikom. Ők is szépen kikeltek.


Egész jól néznek ki. Bazsalikomból elég is lesz ennyi egyenlőre. Mikor az idei vetőmag beszerző körúton voltam találtam a magok között mimóza magot. Gondoltam ezt muszály kipróbálnom. Imádom a különleges növényeket. Pénteken ennek a magját is elültettem, és úgy néz ki kezd kikelni. Kíváncsi leszek mi lesz belőle. Remélem sok szép nagy növény.
Itt van róla egy videó, érdekes: mimóza videó
Itt pedig az ültetvény:


7 megjegyzés:

  1. Hát igencsak előrébb vagy, mint én. Tegnap vetettem paprikát.:(
    A mimózára kíváncsi leszek, hogy muzsikál, nekem még nem volt. Mi célból startoltál rá?:)

    VálaszTörlés
  2. Tavaly később indultam a paprikával és egész kicsi maradt kiültetésig, most valahogy elég gyorsan fejlődik. Reméljük majd ki is tudom ültetni, nem marad örökre tél:)
    Mimózát én se tartottam még, kíváncsi leszek mi lesz belőle. Nem volt semmi különösebb célom vele. Hallottam már a növényről és gondoltam kipróbálom, egyáltalán kikel e. Hát úgy néz ki kikelt.:)

    VálaszTörlés
  3. Én az idén csak zellert vetettem. De még nem kel.
    Szép húsvétot kívánok nektek!
    GGy.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a jókívánságokat! Viszont kívánom nektek!
    Én is vetettem zellert is, kikelt már régen de annyira kicsike, lassan nődögél.

    VálaszTörlés
  5. ha érdekel miért ilyen az időjárás:
    http://www.youtube.com/watch?v=Mnv4p9BIi7A

    VálaszTörlés
  6. az előző névtelen vagyok megint,
    marha voltam és elfelejtettem megdícsérni az oldalad :)

    csak így tovább, én pár éve kezdtem kertészkedni sajnos nincs nagy területem, de mindig próbálok ötletezni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik az oldal! Remélem adtam neked sok hasznos ötletet :) Egyik célja ez az oldalnak. Kis területen is lehet jókat kertészkedni. Nekem jó nagy a kertem, de néha beszorulok a lakásba.
      Megnéztem a videót, érdekes. Biztos hogy része van az embernek ebben a jó kis változékony időjárásban. Én eddig inkább az üvegházhatás növekedésének a számlájára írtam ezeket a dolgokat, de valószínű az összes emberi tevékenység belejátszik. És még mennyi minden lehet, amiről nem is tudunk, mert titkos.

      Törlés