2013. szeptember 16., hétfő

Őszi veteményezés 2013-ban is

Mivel a tavalyi őszi vetésem sikeresebb volt mint a tavaszi, úgy döntöttem ezt a hagyományt mindenképpen folytatnom kell.  Itt a tavalyi bejegyzésem: Őszi veteményezés 
Kb 2 hete elvetettem a retket. Saját magot használtam, mert amikor rám jött az ültethetnék éppen nem volt elérhető távolságban retek mag. Így kicsit kevert lesz a termés, mert ha jól emlékszem kb. 3 féle magot vetettem el. Azokból volt most szaporítóanyagom amik elég erősek voltak ahhoz, hogy magot érleljenek tavasszal. Már ki is bújtak a földből a kis magoncok:


Itt pedig a komposzthalom teteje látható. Ezek a komposztálásra ítélt retekszárakból keltek. Helyenként  a spenót is bújik már.


Természetesen most is sokkal szebbek, mint az ágyásban:) Már megszoktam, a komposzt már csak ilyen, sok a tápanyag. Csak azt nem tudom, hogy lesz így átforgatva a komposzt. Pedig már itt lenne az ideje. A nyár nem éppen a megfelelő évszak erre, amikor hónapokig semmi csapadék nem esik. Most a kis palántákat nem fogom tönkretenni emiatt, ez biztos.
Ezek pedig a tavasszal elmaradt, és eddig az erkélyen nyaralt növényeim. Egy kis vöröskáposzta, karalábé, édeskömény. Azért nem lettek kiültetve, mert vízhiány miatt elpusztultak volna. Most nem tudom mi lesz belőlük, de próba szerencse. Aránylag hideg kedvelő növények, így akár még hozhatnak is termést. A karalábé és az édeskömény ráadásul a hidegebb időben nem annyira a virágzásra, hanem inkább a növekedésre koncentrálnak. A vöröskáposzta nem tudom át tud e telelni. Remélem igen.

6 megjegyzés:

  1. Juhmeli tanácsát megfogadva én is vetettem kb két hete egy kis feketeretket... még sosem kóstoltam de csak 39 Ft volt egy zacskó mag, úgyhogy gondoltam igazán nem nagy rizikó kipróbálni :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is jó lesz az a fekete retek. Még sose próbáltam, de már hallottam hírét, hogy nagyon egészséges.

      Törlés
  2. Reménykedjünk hogy sikeres lesz ez a kiültetésed is és simán átvészelik a telet!
    Én is elvetettem tegnap jó száraz földbe az áttelelő borsót, és kikelt néhány szem spenótom is (a többi a macskáknak köszönhetően nem), a madársalátám és az áttelelő saláta is. Remélem végre mi is kapunk az esőből, és áshatunk, mert jelenleg tiszta beton a kertünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát reménykedjünk:)
      Szerintem ma már kellett, hogy nálatok is essen. Szinte mindenhol esett. Szurkolok a te veteményeidnek is! Legyenek minél szebbek és ízletesebbek!

      Törlés

  3. mi aug. elején-közepén vetjük el az őszi retekmagot, már gyönyörű nagy lombja van, főleg mióta esős idő jött rá.
    Lesz ideje a tiednek megnőni? hisz ha jönnek a fagyok, a retek is megfagy, bár tudom hogy kisebb fagyokat még átvészel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó lett volna hamarabb ültetni, csak sajnos nem lett volna értelme. Én aug. végén ástam fel a kertem egy részét, de 30 cm ig porzott, egy csepp víz se volt benne. Ilyen körülmények között nem volt értelme ültetni. Megvártam míg esett némi eső, aztán léptem a tettek mezejére. Reméljük későn lesz a fagy és lesz ideje megnőni. Tavaly még később ültettem, és szebb lett a végeredmény mint tavasszal. Szóval bizakodó vagyok:)

      Törlés