2012. október 5., péntek

Büdöske és körömvirág a kertemben

A büdöske (rendes nevén bársonyvirág) egy nagyon hasznos gyógynövény. Amellett hogy csodálatosan szép és változatos virágaival nagyon dekoratív is tud lenni a kertben, jól véd nagyon sok betegség ellen. Illóolaja elűzi, elpusztítja a káros baktériumokat, férgeket, gombákat, egyéb talajlakó kártevőket. Tiofén tartalma toxikus hatású a fonálféreg fajokra. Be kell ültetni vele az egész kertet. A gyümölcsfákat is védi levéltetű invázió esetén. Főleg paradicsommal és uborkával összeültetve ajánlott. Mi emberek is használhatjuk. Sokan teába, salátába és köretekhez használják díszítésnek a szirmait. Gyógynövényként való felhasználásakor a virágokat gyűjtik a fészekpikkelyek nélkül, az első virágzat megjelenésétől egészen a fagyokig.
Hasonlóan hasznos gyógynövény a körömvirág. Van aki erre esküszik, ezért úgy döntöttem ezt is elszaporítom a kertemben. A málnát megvédi a gyökérmolyok ellen és távol tartja a levéltetveket is. Amúgy a körömvirág jól bírja a hidegebb időjárást. Bírja a gyengébb fagyokat, és a tél elmúltával kihullott magvai képesek kikelni. A büdöske sajnos nem ilyen, őt csak a fagyok elmúltával lehet telepíteni, és az első őszi fagy el is fogja vinni. Kell belőle gyűjteni sok-sok magot, hogy jövőre jusson belőle az egész kertbe.
Ezen a képen büdöske virágzik a szőlőtőkék mellett. Illatos virágai nagyon jól néznek ki, igazán feldobják a kertet. Van belőle törpe és 70 cm-re növő is:


 Itt egy különleges példány. Ugye milyen jól néz ki?


Itt pedig a körömvirágot láthatjátok a málnabokrok mellett. Ezek olyan fél méteres példányok:

2 megjegyzés:

  1. Az utolsó virágok. Szépek.
    A büdöskének a magas változatát a fák alá ajánlják, a tányérjukba. Van amelyik most virágzik nálam. Nagyon szép.
    Ezek mindegyik kikel az elszórt magból. Sokáig nem szedtem róluk magokat. Ami kikelt, azt ültettem a helyére.
    További jó munkát HP!
    Üdv. GGy.

    VálaszTörlés
  2. Na ez jó hír! Nekem még sose kelt ki, azt hittem azért mert nem fagyálló. Akkor majd még kísérletezek vele, nem szedem le az összes magját.
    Nekem már szinte az összes virágzik, pedig a nyáron majdnem kiszáradtak. Jó ez az ősz! Állítólag holnap jön a hidegfront sajnos.
    Köszi szépen, neked is! Meg jó meleg őszt mind a kettőnknek!:)

    VálaszTörlés