2012. július 28., szombat

Paradicsomfajták a kertemben

Öt fajta paradicsom van a kertemben: Első a  Kecskeméti


Egyébként nekem ez vált be a legjobban. Teljesen éretten sem olyan piros , mint például a korall, de az íze jobb. A képeken ez a színbeli különbség nem nagyon látható. Ezenkívül a kertemet is sokkal jobban bírja. A Korall ehhez képest csak nyűglődik. Éretten narancssárga, nem piros, és eléggé puha már ekkor is. Nem szabad megvárni amíg teljesen piros lesz, mert akkor veszít az aromájából, és szinte azonnal fel kell használni. Elég nagy bogyói vannak, és 1 fürt max 3-4 bogyót érlel. Ültettem tűző napra és félárnyékba is. A tapasztalatom az, hogy a tűző napra ültetett paradicsombokor sokkal jobban ellenáll a betegségeknek, meg szebb terméseket érlel, annak ellenére hogy a kemény kánikulákban sokkal jobban kiszárad a földje mint a félárnyékban lévőé. Ez alól a koktél a kivétel. Ez a legigénytelenebb fajta, bírja  a napot is meg az árnyékot is egyaránt.

Korall:

Nincs egy normális képem róla, de igyekszem hamarosan pótolni. A bokor nem olyan szép, mint az előző (a kecskeméti) volt, és kevesebb termés is van rajta. Igaz, hogy éretten jóval pirosabb mint a kecskeméti, de az íze viszont nem jobb. A szárazságot és a félárnyékot kevésbé tűri. Fogékonyabb a betegségekre, és az állati kártevők is jobban károsítják. Hangsúlyozom ezek a dolgok lehet csak az én kertemben lévő bokrokra érvényesek. Más gazdáktól hallottam, hogy náluk a Korall is nagyon szép volt. A jövőben minden évben kipróbálok majd egy két új fajtát, és beszámolok a tapasztalatokról.

A harmadik a Koktélparadicsom:




Kicsi bogyói vannak, kisebb mint a Kecskemétinek viszont némelyik akár a Korall méreteit is elérheti. Jól bírja az árnyékot, sokkal jobban mint az előző két fajta. Az előzők  inkább a napot kedvelik. Eléggé igénytelen, ellenáll mind az állati kártevőknek, mind a gombabetegségeknek. A szárazságot elviseli, de azért rendszeres öntözést kíván, mert különben összefonnyadnak a bogyói. Hallottam már olyat is, hogy kikelt  a komposztban a tavalyi komposztált termésekből, és mindenféle gondozás, karózás nélkül is képes volt teremni. Nyilván ez nem előnyös számára, csak az igénytelenségét szerettem volna szemléltetni. Kánikulát is jobban viseli, mint az előzőek. Viszont az íze meg se közelíti még csak a Korallét sem. Ennek ellenére van aki előnyben részesíti, mert kicsi és így egy falatra megehető.

Paprika alakú:


Ez a fajta nem nagyon vált be nekem, azt mondhatom az összes közül ez a legrosszabb. Még termést se hozott, mindig megrágja valami a zöld bogyóit. Félárnyékba ültettem a koktél mellé és valószínűleg ez lehetett a gond. Míg a koktél él és virul, ez a fajta csak szenved.  Jövőre kipróbálom hogy tűző napon milyen.

A következő a Balkonparadicsom, ami a változatosság kedvéért sárga. Itt  a ciszterna tetején látható. nemrégen sikerült beszereznem egy példányt belőle a Baumaxban, féláron.


Bogyói körülbelül olyan ízűek mint a koktélparadicsomé. Télen, ha az erkélyen is képes lenne ilyeneket teremni, az jó lenne. Gyanítom hogy ez nem fog bekövetkezni, mert  a paradicsomnak meleg kell, de azért adok neki esélyt.:) Amúgy a kép kicsit csalóka, mert közelről készült. Az egész növény kb 20-30 cm magas.

Itt pedig egy aktuális szüret. Jó nagyok voltak. Ez mind kecskeméti. Hú de guszta:))



Itt pedig amikor már nagyon beindult a tenyészet, pár paprika is belekeveredett:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése