2014. június 15., vasárnap

Lótetű írtás

Mivel nem vagyok a lótetűk nagy barátja, ezért született meg ez a bejegyzés. Volt már egy korábbi ilyen című posztom, ami azóta is nagy érdeklődésre tart számot. Itt el is olvashatjátok:  Lótücsök . Ez a poszt azért született, hogy megosszam veletek az ott olvasható és már sikeresen kipróbált olvasói tapasztalatokat. Esetleg próbáljátok ki ti is! Vesszenek a lótetűk!
 

Mivel június a lótetűk szaporodási időszaka, ez a bejegyzés különösen időszerű. A lentebbi irtási módszerek némelyike csak ebben az időszakban működik
Itt az első módszer: Ha megfelelő a kert állaga, akkor követhetőek a tetvek járatai. Ahol sok a lyuk, és ott leástok találhattok lótetű fészket. Ha azt kibontjátok és a tojásokat kiforgatjátok a napra, akkor azok bizony elpusztulnak. Egy ismerősöm ezzel a módszerrel egy csomó fészket megsemmisített.
2. módszer: Van akinek a macskája fogja meg ezt a rusnya jószágot. Nem tudom be lehet e idomítani őket erre a nemes feladatra, vagy csak önszántukból, esetleg kalandvágyból vállalkoznak rá.
3. módszer: Mosogatószeres vízzel kell kiönteni őket. Állítólag a sima víz nem jó, mert a célszemélyek levegőbuborékot vonnak maguk köré, és így védekeznek a fulladás ellen. Ezért is szeretik őket a horgászok, sokáig "megélnek" a horgon. Sok víz, és sok mosogatószer kell hozzá, de megéri, mert nagyon is működik a dolog.
Ezt a módszert az egyik kedves olvasóm nagyon szemléletesen leírta, akit érdekel elolvashatja az eredeti bejegyzésben, amire már fentebb utaltam.
4. módszer: Sünt kell betelepíteni a kertbe. Nagyon hasznos lakója a kertnek, megeszi a káros rovarokat, többek között a lótetűt is. Erről bővebben itt olvashattok: Biokert hasznos lakója a sün

8 megjegyzés:

 1. Nincs tipped a csigákra?Nálunk rengeteg van, mindenféle változatban.Négyesével lógnak a málnán, de szinte mindent lerágnak,

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kerestem neked pár tippet. Itt jobbra megtalálod a facebook oldalamon. Én nem tudtam kipróbálni, mert nálam valamiért idén nincs sok csiga, pedig tavaly rengeteg volt.

   Törlés
  2. A sótól azonnal el pusztul.kerdes,hogy a növényre art e.🌿

   Törlés
  3. Az én kertem hemzsegett a spanyol meztelencsigától. 30-50 centinként lehetett őket látni. Méretben vegyesek voltak, nem csak kicsik. 12 jérce illetve növendék kakasom az összeset!! eltakarította. Szimpla magyar sárga és fogolyszínű, nem holmi futókacsák. Ahol a csigák tojásai voltak (pl. ágkupacok alatt), azokat a helyeket igyekeztünk megnyitni, hogy a csirkék hozzáférhessenek.

   Törlés
 2. Én már az őrület határán vagyok, több ezer forintos lótetű irtó porok után még több jelenik meg . Rettegve megyek hajnalonént a kertbe, hogy miket pusztítottak el. Nagyon szeretnék egy biztos tippet.
  Köszönet érte.!

  VálaszTörlés
 3. kérlek sgitsetek ,megőrűlők anyi a ló tetű a kertembe ,,,,mivel tudnám ki irtanni őket

  VálaszTörlés
 4. Én is a lo tucsokre keresnék megoldást vegyszer menteset.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem 100%os, de vegyszermentes és működik: esténként kimegyek a kertbe, mikor zajlik a lótücsök-nászidőszak (május vége, június). Hallgatom, merre van a lótücsök (pirreg - neten vannak fenn videók, kulcsszó: mole cricket). Ahol pirreg, illetve a járatait látom, leások befőttes üveget, konzervdobozt. Sikerült fognom! A lényeg, hogy a csapda szája legyen egy szintben a talajjal. Ahogy járkál éjjel a lótücsök, beleesik, de már nem tud kimászni. Lehetne ereszcsatornát, vagy más "alagutas" rendszert is kidolgozni, mert akkor nagyobb eséllyel esik bele a lótücsök, de az én veteményesemben ezeknek nincs elég hely. Egy befőttes üveget meg könnyen le tudok tenni akár két palánta közé is. Reggelente ellenőrzöm a fogást. Eső után meg ürítem a csapdákat.

   Törlés