2014. június 15., vasárnap

Lótetű írtás

Mivel nem vagyok a lótetűk nagy barátja, ezért született meg ez a bejegyzés. Volt már egy korábbi ilyen című posztom, ami azóta is nagy érdeklődésre tart számot. Itt el is olvashatjátok:  Lótücsök . Ez a poszt azért született, hogy megosszam veletek az ott olvasható és már sikeresen kipróbált olvasói tapasztalatokat. Esetleg próbáljátok ki ti is! Vesszenek a lótetűk!
 

Mivel június a lótetűk szaporodási időszaka, ez a bejegyzés különösen időszerű. A lentebbi irtási módszerek némelyike csak ebben az időszakban működik
Itt az első módszer: Ha megfelelő a kert állaga, akkor követhetőek a tetvek járatai. Ahol sok a lyuk, és ott leástok találhattok lótetű fészket. Ha azt kibontjátok és a tojásokat kiforgatjátok a napra, akkor azok bizony elpusztulnak. Egy ismerősöm ezzel a módszerrel egy csomó fészket megsemmisített.
2. módszer: Van akinek a macskája fogja meg ezt a rusnya jószágot. Nem tudom be lehet e idomítani őket erre a nemes feladatra, vagy csak önszántukból, esetleg kalandvágyból vállalkoznak rá.
3. módszer: Mosogatószeres vízzel kell kiönteni őket. Állítólag a sima víz nem jó, mert a célszemélyek levegőbuborékot vonnak maguk köré, és így védekeznek a fulladás ellen. Ezért is szeretik őket a horgászok, sokáig "megélnek" a horgon. Sok víz, és sok mosogatószer kell hozzá, de megéri, mert nagyon is működik a dolog.
Ezt a módszert az egyik kedves olvasóm nagyon szemléletesen leírta, akit érdekel elolvashatja az eredeti bejegyzésben, amire már fentebb utaltam.
4. módszer: Sünt kell betelepíteni a kertbe. Nagyon hasznos lakója a kertnek, megeszi a káros rovarokat, többek között a lótetűt is. Erről bővebben itt olvashattok: Biokert hasznos lakója a sün

10 megjegyzés:

  1. Nincs tipped a csigákra?Nálunk rengeteg van, mindenféle változatban.Négyesével lógnak a málnán, de szinte mindent lerágnak,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kerestem neked pár tippet. Itt jobbra megtalálod a facebook oldalamon. Én nem tudtam kipróbálni, mert nálam valamiért idén nincs sok csiga, pedig tavaly rengeteg volt.

      Törlés
    2. A sótól azonnal el pusztul.kerdes,hogy a növényre art e.🌿

      Törlés
    3. Az én kertem hemzsegett a spanyol meztelencsigától. 30-50 centinként lehetett őket látni. Méretben vegyesek voltak, nem csak kicsik. 12 jérce illetve növendék kakasom az összeset!! eltakarította. Szimpla magyar sárga és fogolyszínű, nem holmi futókacsák. Ahol a csigák tojásai voltak (pl. ágkupacok alatt), azokat a helyeket igyekeztünk megnyitni, hogy a csirkék hozzáférhessenek.

      Törlés
    4. Tejsavót kell kiönteni kis pohárba és abba belemennek.

      Törlés
  2. Én már az őrület határán vagyok, több ezer forintos lótetű irtó porok után még több jelenik meg . Rettegve megyek hajnalonént a kertbe, hogy miket pusztítottak el. Nagyon szeretnék egy biztos tippet.
    Köszönet érte.!

    VálaszTörlés
  3. kérlek sgitsetek ,megőrűlők anyi a ló tetű a kertembe ,,,,mivel tudnám ki irtanni őket

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ereszcsatornát a talaj felszínével egy szintbe leásni és a végeit lezárni. A hasznos foglyokat elengedni, a kártékonyat elpusztítani.

      Törlés
  4. Én is a lo tucsokre keresnék megoldást vegyszer menteset.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem 100%os, de vegyszermentes és működik: esténként kimegyek a kertbe, mikor zajlik a lótücsök-nászidőszak (május vége, június). Hallgatom, merre van a lótücsök (pirreg - neten vannak fenn videók, kulcsszó: mole cricket). Ahol pirreg, illetve a járatait látom, leások befőttes üveget, konzervdobozt. Sikerült fognom! A lényeg, hogy a csapda szája legyen egy szintben a talajjal. Ahogy járkál éjjel a lótücsök, beleesik, de már nem tud kimászni. Lehetne ereszcsatornát, vagy más "alagutas" rendszert is kidolgozni, mert akkor nagyobb eséllyel esik bele a lótücsök, de az én veteményesemben ezeknek nincs elég hely. Egy befőttes üveget meg könnyen le tudok tenni akár két palánta közé is. Reggelente ellenőrzöm a fogást. Eső után meg ürítem a csapdákat.

      Törlés