2012. február 29., szerda

Megfelelő növénytársítás

Érdekes megoldások vegyeskultúrára:
 http://probalkozas.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=548964
Fontos a szomszéd-növények helyes megválogatása:
http://vilcsike.com/2011/04/kert/

Még növénytársítás:
http://ilkertje.blogspot.com/2010/04/novenytarsitasrol.html

A tetveket űzi a büdöske, körömvirág, mák, sarkantyúka, háromszínű szulák. Ha a zöldségeságyásokba ilyenek kerülnek, a tetűhadak odébb költöznek. Levéltetvek ellen jó még a paradicsom erjesztett leve is. Ha a paradicsom levágott zöld növényi részeit kb. 24 órán keresztül egy vödör vízbe áztatjuk, a levéltetvek (és más, növényi kártevők) ellen kitűnően felhasználható erjesztett levet kapunk, amit a növény töve köré kell locsolni. Régen felismerték a levendula tetű és hangya riasztó hatását. Állítólag a szamócát a botritisztől és a lisztharmattól megvédi a fokhagyma és a kamilla is, érdemes az ágyásába duggatni néhányat, ilyen hatása van ha a sorok közé póréhagymát ültetünk. A vöröshagyma és a sárgarépa is kiváló párost alkot a hagyma- és a répalégy elleni harcban. Lehet őket együtt ültetni, nem zavarják egymást azért sem, mert a répa mélyen gyökerezik, míg a hagyma a sekélyebb rétegekből szerzi a táplálékát.
Ültessünk körömvirágot a málnabokrok közé, ugyanis a málna kártevői nem viselik el a körömvirágot. Ahol körömvirág van, azt a kertet messzire elkerüli a levéltetű, a fonalféreg, és más kártevők.

Jól él egymás társaságában a burgonya, spenót, karalábé, torma. Egy másik ilyen brigád az uborka, bab, kapor, saláta, hagymafélék, káposzta. A borsó, ha tehetné, akkor a retek, sárgarépa, kapor, káposztafélék társaságában élne. Hasonlóan profitál egymás közelségéből a bokorbab, fejes saláta, retek, paradicsom, zeller, káposzta, uborka. De e körbe tartozik a kukorica-tök páros is. A magasabbra nyúló kukorica mikroklímát teremtve védi a szélre érzékeny kabakost.  
A paradicsom és az uborka mellé ültessünk fokhagymát és vöröshagymát, így kevesebb esélyt adunk a gombás betegségek kialakulásának. A paradicsom és a zeller óvják a káposztaféléket a levéltetvektől, ezek "cserében" a zellert megvédik a zellerrozsdától. A paradicsom szereti a babot, a karalábét,  kukoricát,  a retket. 
A paprika kedvence a zeller és a bazsalikom, de rosszul tűri, ha burgonya kerül a közelébe.
A borsikafű (csombor) elriasztja a babról a fekete babtetveket. A körömvirágs és a büdöske távol tartják a fonálférgeket. Mindig vessünk ezekből a zöldséges ágyások közé is! A sarkantyúka  magához vonzza a levéltetveket, ezzel kevésbé károsítják azok a többi kultúrnövényt. A kapor majdnem minden zöldségnövényre előnyös hatású. Serkenti azok csírázását és fokozza ellenálló képességüket. A bazsalikom uborka mellé vetve óvja azt a lisztharmattól és odavonzza a méheket a beporzáshoz.
A saláta elriasztja a földibolhákat. Nem fogják károsítani a káposztafélék levelét és a retket, ha a sorközökbe fejes salátát ültetünk.


Mindennek ellenkezőjét érik el, akik egymás mellé hagyma-, bab- és borsófélét ültetnek. Rossz társaságba kerül a paradicsom, ha uborka, borsó, burgonya közelében kell élnie. Nem jó társ a dió és a vadgesztenye sem, minden széles levelű növényt fékeznek a fiatal levelekből és termésekről áradó vegyületek.

Egy jó növénytársítási táblázat Bálint gazdától:
http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/novenytarsitas-szeret-nem-szeret-a-kertben.html

8 megjegyzés:

  1. Kedves HP!
    Érdeklődni szeretnék, hogy van-e tapasztalata a burgonyabogár távoltartására a burgonyától. Tavaly büdöskével próbálkoztam, de sajnos permetezni kellett. Sajnos a burgonyabogarak leszedése és elpusztítása sem bizonyult elég hatékonynak.
    Munkájához további sikereket kívánva, üdvözlettel:
    Gyarmatiné Halász Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Gabriella!
      Az én kertemben nem volt ilyen probléma, mert teljesen szűz terület volt burgonyára. Tavaly kipróbáltam és egy bogár se volt. Igaz krumpli se sok a szárazság miatt.:) A szüleimnek van a kertjében sok burgonyabogár ott majd kísérletezek. Majd itt a blogon beszámolok az eredményekről. Esetleg majd Ön is megírhatja a tapsztalatait.
      Találtam egy jó hivatkozást burgonyabogár témában, ez jó lesz indulásnak. Ír növénytársításos dolgokat is, meg a lárvák ellen jókat, meg az imágók elriasztására dolgokat. Annyit fűznék hozzá, hogy írja a tormát a növénytársításos részben. A torma kicsit agresszív növény, nagyon el tud terjedni, vigyázni kell vele. Főleg ha kicsit vizesebb a kertje. Viszont a húsvéti sonkához nagyon jó tud lenni. Gyérítés céljára elsőrangú alkalom.
      Köszönöm szépen a jókívánságokat! Én meg sikeres harcot kívánok a burgonyabogarak ellen!
      Itt a hivatkozás:
      http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1142%3Aburgonyabogar-elleni-vedekezesi-lehetsegek-a-biogazdalkodasban&catid=112%3Anovenytermesztes&Itemid=43&lang=hu

      Törlés
    2. Köszönöm szépen!
      A tormára én is gondoltam, hogy ültetnék a kertbe. Arra gondoltam, hogy egy nagyobb vödörbe ültetném, amit előtte kilyukasztok, így nem tudna annyira elterjedni. Anyukámtól hoznék ültetnivalót, ő úgyis folyamatosan hadakozik vele. Valahol még azt is olvastam, ha időközönként kihúzzuk és ezáltal eltávolítjuk az oldalgyökereket szépen egyenesen fejlődik. Na majd kipróbálom.

      Törlés
    3. Igazán nincs mit!
      Remélem sikeres lesz a próba. A másik két módszert is próbálja ki, mert önmagában a torma nem lesz elég. Ezt sajnos már kipróbáltam. Igaz Anyukám kertje közepére ültettem csak, ami azóta már egész nagy lett, de burgonyabogarak azért még vannak.

      Törlés
  2. Kedves HP! Már régóta olvasom az oldalt, de még nem szóltam hozzá. Nagyon sok hasznos dolgot tanultam.Egy kérdésem lenne. Tavalyról megmaradt fokhagyma fej, csak nem tudom, hogy őszi vagy tavaszi. Azt szeretném megtudni, hogy mi van akkor, ha az őszi hagymát tavasszal ültetem el, vagy fordítva??? Köszönöm előre is a válaszát!! Tóth Géza, egy kezdő kertész.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Géza! Örülök hogy sikerült valamit tanulnod a blogomból, már érdemes volt megírni :) Nem tudom hogy mi fog történni ilyen esetben, még sosem próbáltam ki. Viszont felismerhető hogy melyik az őszi és melyik a tavaszi fokhagyma. Az ősziek nagyobbra nőnek, viszont kevéssé eltarthatók, januárra februárra megpuhulnak. Valószínű így már nem is csíraképesek. Szóval ha még tavasszal elültethetőek lesznek, akkor valószínű tavaszi fokhagymád volt.

      Törlés
    2. Köszönöm a tájékoztatást és most ősszel elültetem és meglátjuk mi lesz ???

      Törlés